JCC tuin en parkmachines

Gazonmaaier onderhoud

Informatie over onderhoud

Praktische informatie voor onderhoud aan uw zitmaaier of gazonmaaimachine.

Keuze van een zitmaaier

Waardevolle informatie om te komen tot een goede keuze en type zitmaaier.

Keuze van een robotmaaier

Waardevolle informatie om te komen tot een goede keuze en type robotmaaier.

Informatie over onderhoud

Tips om uw zitmaaier gedurende het maaiseizoen te onderhouden

1. Gebruik nooit een hogedrukspuit om uw machine te reinigen. Ook niet onder het maaidek. Met hogedruk spuit u water in draaiende delen waardoor deze   oxideren en vastlopen! Water alleen gebruiken als het echt niet anders kan en na het afspoelen de machine geruime tijd laten draaien met ingeschakeld maaidek.

2. Een bladblazer is een prima hulpmiddel om de machine schoon te blazen.

3. Leg de machine niet op zijn zijkant. Hierdoor kan er olie in het luchtfilter of de uitlaat lopen! De verschillende machines vragen een verschillende aanpak om onder het maaidek te werken. U kunt hiervoor contact met ons opnemen. We helpen u graag verder.

4. Berg uw machine op in een droge geventileerde ruimte met het maaidek in de hoogste maaistand zodat dit kan drogen.

5. Controleer regelmatig het oliepeil en vul dit indien nodig aan met de juiste olie. Neem bij twijfel gerust even contact met ons op.

6. Controleer regelmatig het luchtfilter op verontreinigingen.

7. Laat jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren. JCC heeft een volledig uitgeruste werkplaats en volledig opgeleide onderhoudsmonteurs die u graag van dienst zijn.

8. Houdt de accu op spanning en gebruik waar mogelijk een druppellader.

9.  Meldt uw machine aan bij uw verzekering. U krijgt een factuur bij aanschaf van de machine deze heeft u nodig voor de verzekering.

Grasmaaier: Regelmatige zorg voor een lange levensduur

Om lang van je grasmaaier te kunnen genieten, volstaat een af en toe een check-up, correct gebruik en een regelmatige schoonmaakbeurt. Ontdek onze tips om de levensduur van je grasmachine te verlengen, zonder grote kosten.

Grasmaaier: Regelmatige zorg voor een lange levensduur

Schoon maaidek, beter maairesultaat

Na elke maaibeurt is het aangeraden om de resten grasafval uit het maaidek te verwijderen. De stoffen in het gras kunnen het maaidek namelijk aantasten. Vooral bij een mulching maaier is het schoonmaken van het maaidek belangrijk, zodat de grassnippers de volgende maaibeurt ook nog voldoende kunnen circuleren.

Met een plastic schraper kun je deze klus makkelijk klaren, zonder het maaidek te beschadigen. Let wel op dat je bij een benzinemaaier eerst de bougie loskoppelt en de maaier altijd in de tegenstelde richting van de luchtfilter kantelt. Zo voorkom je dat motorolie in de carbutor komt.
Bij sommige modellen is er een Washing Link op het maaidek. Dit is een spoelnippel waar je de tuinslang op kunt aansluiten om het maaidek moeiteloos schoon te spoelen. Logischerwijs is zo’n aansluiting niet beschikbaar op elektrische grasmaaiers.

Borstel bij de schoonmaak ook de rest van de machine af en haal alle grasresten van de wielen, zodat deze soepel blijven draaien.

Schoon maaidek, beter maairesultaat

Vlotte start

Je hoeft geen professionele technicus te zijn om je machine voldoende te onderhouden voor een soepele start. Een visuele inspectie voor het gebruik kan al heel wat problemen voorkomen. Zorg dat het maaidek schoon is en de maaier niet in hoog gras staat om te starten, zodat het mes vlot kan draaien.
Kijk na of het toevoerbuisje dat de brandstoftank met de carburator verbindt niet beschadigd is. Anders moet het worden vervangen.
De luchtfilter is makkelijk bereikbaar door het afdekkapje te openen. Maak deze regelmatig een schoon (na 10 werkuren) en vervang deze elke twee jaar bij normaal gebruik en elk jaar bij intensief gebruik.
De bougie moet steeds proper en correct aangesloten zijn. Met een bijgeleverde bougiesleutel kun je deze makkelijk los- en vastmaken en met een koperen borsteltje één maal per jaar schoon te maken. Na 3 jaar wordt de bougie best vervangen.

Vlotte start

Loopt alles gesmeerd?

Het hart van de motor wordt gesmeerd door olie om goed te werken. Controleer het oliepeil voor elke maaibeurt, wanneer de motor koud is. Dankzij de peilstok kun je snel zien of er nog voldoende olie is. Doe dit wanneer de motor koud is. Het niveau moet tussen het minimum en maximum staan.
Gebruik voor het bijvullen steeds de olie met de juiste viscositeit, aangeraden door de producent, geschikt voor een viertakt benzinemotor. Laat jaarlijks de oude olie af en vervang deze door verse voor het nieuwe maaiseizoen begint.

Loopt alles gesmeerd?

Scherp mes, netjes gemaaid

Als je wilt dat het gras efficiënt kort gemaaid wordt, moet het mes van je grasmaaier vlot rond kunnen draaien en goed snijden. Laat daarom je mes minstens één keer per jaar slijpen en uitbalanceren. Zo wordt het gras netjes afgemaaid en niet verscheurd. Is het mes beschadigd of versleten, dan moet het worden vervangen.

Keuze van een zitmaaier

Zo Kies je de ideale zitmaaier

Frontmaaier, tuintractor, zitmaaier, zero turn maaier, rider: het zijn allemaal soorten grasmachines voor zittend maaien. En van al die soorten zijn er steeds heel wat verschillende modellen, om aan de eisen van verschillende soorten tuinen te voldoen.

Maar dat maakt de keuze bij de aankoop niet gemakkelijk. Je let er namelijk niet alleen op dat de grasmaaier geschikt is volgens de grootte van je tuin, maar ook dat hij het nodige comfort biedt, gemakkelijk in gebruik, etc.

Zo Kies je de ideale zitmaaier

Maaibreedte

Dat is de breedte die je kunt maaien per strook. De maaicirkel is afhankelijk van de het aantal messen en de breedte van het maaidek.
Hoe breder het maaidek, hoe sneller je een groot oppervlak kunt maaien. Maar ook hoe krachtiger de motor moet zijn.

De compacte Stiga Combi riders hebben één mes, een maaibreedte van 66 of 72 cm en de motor zit achteraan. Deze zitmaaier past dus gemakkelijk door een gewone deuringang. Ideaal voor wie een minder grote tuin en tuinhuis heeft maar toch het comfort van zittend maaien wil. Met deze modellen kun je kiezen voor opvangen, mulchen en uitworp.

De tuintractoren  – Estate en Tornado – zijn uitgerust met een krachtigere motor en breder maaidek met 2 of 3 messen.
De Estate tuintractoren hebben een Combi 3 in 1 maaisysteem voor opvangen, mulching en achteruitworp. De maaibreedte van dit type kan variëren van 84 tot maar liefst 122 cm! Hoe breder de maaicirkel, hoe groter ook de opvangzak is – van 240 tot 360 liter capaciteit – voor minder leegbeurten.

Dankzij de deflector voor zijuitworp is hoger gras maaien geen probleem voor de Stiga Tornado. Ideaal voor wie niet regelmatig maait. Wil je het gras toch regelmatig maaien, maar wil je niet steeds de opvangzak leegmaken en al het grasafval wegbrengen? Sluit dan de zijwaartste opening af met de mulching plug voor maaien en bemesten in één.

Bij een frontmaaier kies je zelf de gewenste maaibreedte. De maaidekken zijn namelijk afzonderlijk verkrijgbaar met een maaibreedte van 85 cm (2 messen) tot maar liefst 125 cm (met 3 messen). Deze Combi maaidekken geven het beste mulching resultaat dankzij het aeronamische ontwerp en de speciale mulchmessen. Verwijder de mulchplug en het gras word achter het maaidek uitgeworpen en dankzij de geleiders netjes in een strook verdeeld.

Maaibreedte
Maaibreedte
Maaibreedte

Transmissie

Vroeger waren bijna alle zitmaaiers uitgerust met een versnellingsbak – net zoals de auto’s. Nu hebben de meeste modellen een hydrostatische transmissie. Net als bij de auto’s je een ‘automaat’ heb waar je gewoon op het pedaal moet duwen om sneller te gaan en op een andere om af te remmen. Dit is erg gemakkelijk in je tuin, waar je veel moet draaien, keren, versnellen en vertragen – met andere woorden, je handen op het stuur moeten zijn.

Transmissie
Transmissie

Wendbaarheid

De meest wendbare zitmaaier is de Zero Turn zitmaaier. Die draait rond zijn eigen as en heeft een extra breed maaidek, waardoor geen enkel stukje gazon overgeslaan wordt.

Daarnaast bestaan er ook zitmaaiers met vierwielaandrijving. Bij dit type worden zowel de voor- als de achterwielen aangedreven, waardoor de draaicirkel kleiner is dan bij standaard modellen met enkel achterwielaandrijving. Het zorgt ook voor meer tractie op hellend terrein.

Met een frontmaaier geniet je van extra bereik dankzij het maaidek vooraan om onder en rond obstakels te maaien. Villa modellen zijn compact en hebben achterwielbesturing en voorwielaandrijving. De Park frontmaaiers met 50/50 knikbesturing en achterwielaandrijving zijn nog wendbaarder. De achterwielen volgen namelijk exact het spoor van de voorwielen. Zo kun je zorgeloos manoeuvreren, zonder achterom te hoeven kijken.

Wendbaarheid
Wendbaarheid

Maaisysteem

Er zijn drie soorten maaisystemen:

  • Zijwaarste uitworp. Deflector voor directe uitworp op de zijkant van het maaidek. Ideaal voor hoger gras en snel maaien, zonder grasafval op te vangen.
  • Achterwaartse uitworp. Via een tunnel tussen de wielen voor opvangen in een opvangbak achteraan of uitworp met een achterdeflector.
  • Mulching.  Afgesloten maaidek, zodat het gemaaide gras kan in het maaidek circuleren en extra fijn wordt versnipperd.

De positie van het maaidek is ook verschillend bij de vele types zitmaaiers. Tuintractoren hebben een maaidek onderaan, ter hoogte van de bestuurderszitting. Voor Tornado modellen is er een zijdeflector die met een mulching plug kan worden afgesloten. Bij Estate en Combi modellen komt het gras van maaidek via een opvangtunnel in de opvangzak. Om te mulchen, moet de opvangtunnel met een mulchplug worden afgesloten. Als je voor zo’n model kiest, zorg dan dat het model krachtig genoeg is en een voldoende grote opvangzak heeft voor het te maaien oppervlak.

Frontmaaiers hebben een vooraan gemonteerd maaidek, voor een beter overzicht over het werkgebied, en betere toegang onder en rond obstakels en makkelijker maaien langs boorden. Zo hoef je achteraf minder te trimmen. Met een Combi Multiclip maaidek krijg je het fijnste mulchresultaat. Ideaal voor regelmatig onderhoud van je gazon, een natuurlijk gezond grastapijt, tijd- en energiebesparing. De grassnippers worden terug in het gazon verspreid, waar ze verteren en natuurlijke voedingsstoffen afgeven. Je hoeft dus niet meer te stoppen om de opvangzak leeg te maken en geen grasafval meer wegbrengen. Zo bespaar je brandstof en tijd. Als het gras wat hoger is, haal je de mulchplug weg voor achteruitworp.

Maaisysteem

Andere

Verder zijn er nog heel wat andere kenmerken, die je keuze kunnen beïnvloeden.
Heb je veel gazon te maaien, dan kies je best een model met grote brandstoftank. Comfort is belangrijk als je lang moet maaien. Misschien wil je wel hydraulische) stuurbekrachtiging voor soepeler draaien? Of een zachte, ergonomische zitting met hoge rugleuning en armsteunen?
Is je zitmaaier voor professioneel gebruikt, dan kan een urenteller goed van pas komen. Wil je ook bij ’s ochtends vroeg of bij schemerduister nog met je zitmaaier kunnen verderwerken, kies dan een model met felle koplampen.Als je de zitmaaier ook als trekker wilt gebruiken, dan is een trekhaak een noodzakelijke optie. Kies je voor een frontmaaier, dan kun je tal van handige vooraan te monteren werktuigen kopen om de machine het hele jaar door te gebruiken om te verticuteren, vegen, sneeuwruimen, zout strooien, etc.

Of wil je gewoon een handig opbergvakje voor klein gereedschap, een drankje of je telefoon?

Andere

Keuze van een robotmaaier

Stiga Robotmaaiers

Een Stiga autoclip robotmaaier is een fantastische machine die U veel werk uit handen neemt. Hieronder een aantal tips die U helpen bij de aanschaf van de juiste machine.

Tip 1, Koop een merk robotmaaier. De Stiga autoclip robotmaaier is een machine die zijn sporen verdient heeft!

Tip 2, Koop Uw machine bij een ervaren autoclip dealer bij U in de buurt. Hierdoor is het eenvoudiger en goedkoper om service te verlenen.

Tip 3, Koop het juiste model. Kies dus voor een model dat voldoende meters kan maaien. Een te lichte machine zal veel eerder versleten zijn en dus uiteindelijk ook duurder blijken.

Tip 4, Bekijk samen met ons Uw tuin. Neem contact met ons op zodat we U een goed advies kunnen geven!

Tip 5, Laat Uw machine aanleggen. 95% van de voorkomende storingen worden veroorzaakt door verkeerde installatie van de machine.

.

Waarom een Stiga autoclip maairobot kopen bij JCC?

Het antwoord hierop is ERVARING!!!

We hebben een team in huis dat maar liefst 10 jaar ervaring heeft in het aanleggen van robot grasmaaiers. U kunt er dus zeker van zijn dat Uw autoclip maairobot goed wordt geïnstalleerd, dat we een hele fijne persoonlijke aanpak hebben, en we U ook na de installatie met raad en daad bij zullen staan.

Hierdoor is het voor ons ook niet mogelijk om buiten een cirkel van 17 km rond Mill een Stiga autoclip machine te installeren.

Uiteraard ruilen we ook Uw gebruikte grasmaaier in!

Pin It on Pinterest