JCC tuin en parkmachines

Machine onderhoud

U wilt uw tuingereedschap natuurlijk in topconditie houden, hiervoor kunt u eenvoudig een aantal zaken zelf doen. Hieronder vind u per machine soort een aantal tips welke de levensduur van uw machine zullen verlengen en stilstand voorkomen. Deze tips zijn geen vervanger voor de jaarlijks te plegen onderhoudsbeurt.

Tips om uw zitmaaier gedurende het maaiseizoen te onderhouden

1. Gebruik ten alle tijden E5 brandstof of beter nog Aspen 4

2. Gebruik nooit een hogedrukspuit om uw machine te reinigen. Ook niet onder het maaidek. Met hogedruk spuit u water in draaiende delen waardoor deze   oxideren en vastlopen! Water alleen gebruiken als het echt niet anders kan en na het afspoelen de machine geruime tijd laten draaien met ingeschakeld maaidek.

3. Een bladblazer is een prima hulpmiddel om de machine schoon te blazen.

4. Leg de machine niet op zijn zijkant. Hierdoor kan er olie in het luchtfilter of de uitlaat lopen! De verschillende machines vragen een verschillende aanpak om onder het maaidek te werken. U kunt hiervoor contact met ons opnemen. We helpen u graag verder.

5. Berg uw machine op in een droge geventileerde ruimte met het maaidek in de hoogste maaistand zodat dit kan drogen.

6. Controleer regelmatig het oliepeil en vul dit indien nodig aan met de juiste olie. Neem bij twijfel gerust even contact met ons op.

7. Controleer regelmatig het luchtfilter op verontreinigingen.

8. Laat jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren. JCC heeft een volledig uitgeruste werkplaats en volledig opgeleide onderhoudsmonteurs die u graag van dienst zijn.

9. Houdt de accu op spanning en gebruik waar mogelijk een druppellader.

10.  Meldt uw machine aan bij uw verzekering. U krijgt een factuur bij aanschaf van de machine deze heeft u nodig voor de verzekering.

Grasmaaier: Regelmatige zorg voor een lange levensduur

Om lang van je grasmaaier te kunnen genieten, volstaat een af en toe een check-up, correct gebruik en een regelmatige schoonmaakbeurt. Ontdek onze tips om de levensduur van je grasmachine te verlengen, zonder grote kosten.

Grasmaaier: Regelmatige zorg voor een lange levensduur

Schoon maaidek, beter maairesultaat

Na elke maaibeurt is het aangeraden om de resten grasafval uit het maaidek te verwijderen. De stoffen in het gras kunnen het maaidek namelijk aantasten. Vooral bij een mulching maaier is het schoonmaken van het maaidek belangrijk, zodat de grassnippers de volgende maaibeurt ook nog voldoende kunnen circuleren.

Met een plastic schraper kun je deze klus makkelijk klaren, zonder het maaidek te beschadigen. Let wel op dat je bij een benzinemaaier eerst de bougie loskoppelt en de maaier altijd in de tegenstelde richting van de luchtfilter kantelt. Zo voorkom je dat motorolie in de carburateur komt.
Bij sommige modellen is er een Washing Link op het maaidek. Dit is een spoelnippel waar je de tuinslang op kunt aansluiten om het maaidek moeiteloos schoon te spoelen. Logischerwijs is zo’n aansluiting niet beschikbaar op elektrische grasmaaiers.

Borstel bij de schoonmaak ook de rest van de machine af en haal alle grasresten van de wielen, zodat deze soepel blijven draaien.

Schoon maaidek, beter maairesultaat

Vlotte start

Je hoeft geen professionele technicus te zijn om je machine voldoende te onderhouden voor een soepele start. Een visuele inspectie voor het gebruik kan al heel wat problemen voorkomen. Zorg dat het maaidek schoon is en de maaier niet in hoog gras staat om te starten, zodat het mes vlot kan draaien.
Kijk na of het toevoerbuisje dat de brandstoftank met de carburateur verbindt niet beschadigd is. Anders moet het worden vervangen.
De luchtfilter is makkelijk bereikbaar door het afdekkapje te openen. Maak deze regelmatig  schoon (na 10 werkuren) en vervang deze elke twee jaar bij normaal gebruik en elk jaar bij intensief gebruik.
De bougie moet altijd schoon en correct aangesloten zijn. Met een bijgeleverde bougiesleutel kun je deze makkelijk los- en vastmaken en met een koperen borsteltje één maal per jaar schoon te maken. Na 3 jaar wordt de bougie best vervangen.

Vlotte start

Loopt alles gesmeerd?

Het hart van de motor wordt gesmeerd door olie om goed te werken. Controleer het oliepeil voor elke maaibeurt, wanneer de motor koud is. Dankzij de peilstok kun je snel zien of er nog voldoende olie is. Doe dit wanneer de motor koud is. Het niveau moet tussen het minimum en maximum staan.
Gebruik voor het bijvullen steeds de olie met de juiste viscositeit, aangeraden door de producent, geschikt voor een viertakt benzinemotor. Laat jaarlijks de oude olie af en vervang deze door verse voor het nieuwe maaiseizoen begint.

Loopt alles gesmeerd?

Scherp mes, netjes gemaaid

Als je wilt dat het gras efficiënt kort gemaaid wordt, moet het mes van je grasmaaier vlot rond kunnen draaien en goed snijden. Laat daarom je mes minstens één keer per jaar slijpen en uitbalanceren. Zo wordt het gras netjes afgemaaid en niet verscheurd. Is het mes beschadigd of versleten, dan moet het worden vervangen.

Hieronder vindt u nog kort een aantal tips voor het onderhoud van overige machines

Loopmaaier

 • Brandstof E5 (premium, super, V-power, excellent, euro-98) of beter nog Aspen 4
 • Olie peilen, indien nodig bijvullen en jaarlijks vervangen (meeste gevallen SAE-30 of 10W30)
 • Luchtfilter schoonmaken of vervangen
 • Bougie vervangen
 • Maaidek reinigen (doe dit nooit met een hoge druk reiniger en het liefst op een droge manier d.m.v. een harde borstel of plamuurmes)
  in veruit de meeste gevallen geld dat de machine niet op de zijkant gelegd mag worden maar enkel achterover mag worden gekanteld
 • Gehele machine reinigen (bij voorkeur met perslucht of een bladblazer in ieder geval niet met een hoge druk reiniger)

Kettingzaag

 • Brandstof Aspen 2 (2-takt kettingzagen)
 • Ketting olie bijvullen
 • Kettingspanning controleren en indien nodig afstellen
 • Machine reinigen (gebruik perslucht en eventueel een kwastje met een ontvetter)
 • Luchtfilter reinigen
 • Bougie vervangen

Heggenschaar

 • Brandstof Aspen 2 (2-takt heggenscharen)
 • Messen smeren met een heggenschaarspray (ook tijdens gebruik wanneer de bladen wat droger worden)
 • Vet in de overbrenging aanvullen
 • Machine reinigen (gebruik perslucht en eventueel een kwastje met een ontvetter)
 • Luchtfilter reinigen
 • Bougie vervangen

Bosmaaier

 • Brandstof Aspen 2 (2-takt bosmaaiers)
 • Vet in de kop aanvullen
 • Machine reinigen (gebruik perslucht en eventueel een kwastje met een ontvetter)
 • Luchtfilter reinigen
 • Bougie vervangen

 

Zoals eerder aangegeven vervangen deze tips niet het reguliere onderhoud aan uw machines, maak hiervoor een afspraak bij ons in de werkplaats. Dit kan zowel telefonisch als via onderstaand contact formulier.


Ik wil graag


Bestandstype JPG,PDF
Maximum bestandsgrootte 2mb

Pin It on Pinterest